WEHREÄÄ VIESTINTÄÄ KUMPULASTA
Olin haltioissani astellessani rauhallista talviuntansa viettävän Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan portista maaliskuussa. Kauniit 1800-luvulta peräisin olevat rakennukset kätkevät sisälleen erilaisia toimintoja ja täällä on myös työharjoittelupaikkani, Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:n toimitilat. Rakennus huokuu historiaa, pitkiä käytäviä, kaakeliuuneja ja useita kattoon asti kohoavia lasiovisia arkistokaappeja. Ihan juuri oikea paikka kulkea villasukissa ja -paidassa hieman haamuna. Näiden seinien sisällä ideoidaan toiminta ja sen ylläpitämiseen vaadittavat resurssit. Rahoituksen hakeminen on aina ollut työllistävää ja hakemuksien hyväksynnästä riippuvaa. Pitkäjänteinen suunnitelmallisuus on haastavaa, kun toiminnan taloudelliset edellytykset ovat tiedossa aina lyhyen ajan. Viestintä rahoittajille ja yhteistyö eri yhteistyötahojen kanssa; jo oleville ja mahdollisesti tuleville sidosryhmille ja kumppaneille vaatii valppautta, se on pääosin tiedonhakua, sillä tietoa ei tule automaattisesti.
Viestinnän monimuotoisuus
Olen viestinnän korkeakouluharjoittelija ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksellä on minulle aikamoinen palapeli ratkottavana, kun pitää kartoittaa kaikki toimintamuodot yhteistyöorganisaatioineen ja sidosryhmineen. Paljon on palasia, eivätkä ne aina sovi yhteen koloon, kun vastuut ja toiminnot menevät päällekkäin, mutta mielenkiintoisesti ne asettuvat sujuvasti limittäin.
Lähes 100-vuotias koulukasvitarhatoiminta on tärkeää vielä tai ehkä juuri tänä päivänä luonto- ja ympäristökasvatuksen tukena kaupunkiympäristön asukkaille. Puutarhayhdistys ei tarjoa vain lapsille ja nuorille viljely- ja ympäristötietoa vaan se on myös koko perheen yhteisöllisyyden ja luonnon hyvinvointikokemuksen mahdollistaja.
Yhteistyötahot ja sidosryhmät
Tärkeä yhteistyökumppani on Helsingin kaupunki ja sen nuorisopalvelut. Monissa asioissa tehdään tiivistä yhteistyötä, kaupunki rahoittajana ja yhdistys toimeenpanijana, mutta sidosryhmänä henkilöt ovat myös erittäin tärkeitä. Puutarhayhdistys on paikallinen toimija, mutta sen kohderyhmä on laajempi. Painopiste on viljelyssä ja sen keskiössä Kumpulan koulukasvitarha, missä kesäisin järjestetään leirejä, kerhoja ja tapahtumia.
Toiminnan peruspilarit ovat nuorisotyö ja ympäristökasvatus. Vihreän Oksan Werstas on 16–29-vuotiaille, omaa alaa etsiville nuorille tarkoitettu puutarhatyöpaja, mikä noudattaa puutarha-alan opetussuunnitelmaa. Nuorten hyvinvointia vahvistetaan työ- ja yksilövalmennuksella ja heitä ohjataan alan opintoihin ja työpaikkoihin. Toiminta on yhteisöllisesti voimaannuttavaa ja puutarhatyön lisäksi tehdään retkiä ja vierailuja. Lisäksi Werstaalla on sopimus Helsingin kaupungin kanssa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä.
Kesäisin on tarjolla nuorille myös paljon työpaikkoja leirien ohjaajina, Helsinki työllistää ja yhdistys on hyödyntänyt erilaisia kesäseteli- kampanjoita. Puutarhatyöstä kiinnostuneita on paljon ja kasvitarhalla on myös vapaaehtoisia.
Toiminnan keskiössä puutarhatyö
Yhdistyksen pääasiallinen toiminta tapahtuu Kumpulan koulukasvitarhalla, missä järjestetään vuosittain lukuisia kouluvierailuja, taimimyyntiä ja avoimia tapahtumia, mutta pääasiassa useita maksullisia leirejä ja kerhoja eri ikäisille. Tarjolla on viljelyleirien lisäksi ympäristötaide-, -salapoliisi-, tiedeleirejä. Vesalan koululla on eläinkasvitarha, missä lapset voivat hoitaa kaneja, hamstereita, gerbiilejä ja käärmeitä Kaupunkipuutarha ja sen asukit -leirillä. Leirin aamupäiväohjelma on Kontulan nuorisotalolla.
Leirien markkinointi
Leirit ovat kaikille tarkoitettu ja siten myös viestinnällisesti kiinnostavia. Perinteisesti leirejä on mainostettu lähialueille paikallisesti. Yhteistyökumppanimme Helsingin kaupunki mahdollistaa markkinoinnin Harrastus-haku-sivuillaan ja sinne olemme lisänneet saataville kaikki kesäleirit, jotka eivät olleet vielä loppuunmyytyjä, kun Harrastehaku aukeni järjestäville tahoille.
Olen itse myös jalkautunut lähialueille jakamaan leirimainoksia kaupungin kulttuuritoimen ilmoitustauluille. Mietintämyssyyn jää pohdittavaksi, miten toteuttaa markkinointi leiri-ikäryhmän vanhemmille.
Puutarhayhdistyksen toimijoilla on somekanavat, missä tietoa myös jaetaan, mutta nämä ovat enimmäkseen kuvallista materiaalia, kuten someen kuuluu.
Ennen istutuskautta on harjoittelujakso painottunut kirjalliseen aineistoon tutustuen, sidosryhmiä tavaten, vuosikokoukseen oli ilo osallistua ja tutustua myös liiton toimintaan. Olin mukana myös Vesalan koulun hyvinvointipäivässä, missä kerrottiin koululaisille luonnon hyvinvointivaikutuksista.
Nyt odotan innolla kesäkautta ja tutustumista leireihin ja viljelyyn, sormet multaan!
Maaria Tukiainen, Yhteisöpedagogiopiskelija, Humak