Mikä saa kasvit kasvamaan?

Kasvit kasvavat, kun ne saavat tarpeeksi auringonvaloa, lämpöä, hiilidioksidia (CO2), vettä, ravinteita ja kasvutilaa. Näitä asioita kutsutaan yhteisellä nimellä kasvien kasvutekijät.

Valo

Auringonvalo on kaikkein tärkein kasvutekijä. Valitse siksi tarpeeksi aurinkoinen paikka omalle kasvimaallesi. Hyötykasveille auringonvaloa olisi hyvä riittää vähintään noin kuusi tuntia päivässä. Tietyt kasvit, kuten lehtikaali jatkavat kasvuaan vielä syksyn viileydessäkin, kunhan valoa on tarpeeksi.

Lämpö

Esimerkiksi porkkana, palsternakka ja mangoldi itävät viileässä, mutta useimmat viljelykasvit tarvitsevat noin 20 asteen lämpötilan päästäkseen kunnon kasvuvauhtiin. Suomessa näin lämmintä on loppukeväästä ja kesällä. Lämpimän ilmaston kasvit, kuten kesäkurpitsa, tomaatti tai chili kannattaa siksi esikasvattaa sisätiloissa.

Vesi

Kasvit tarvitsevat vettä solutoimintoihinsa ja nestejännityksen ylläpitämiseen. Liian kuivat kasvit nuupahtavat. Huolehdi palstasi riittävästä kastelusta pitkinä kuivina kausina, kun ei sada. Erityisesti taimettumisen alkuvaiheessa kastelu on tärkeää.

Hiilidioksidi

Kasveille tärkeää hiilidioksidi-kaasua (CO2) on luonnostaan ilmassa. Sitä syntyy esimerkiksi, kun ihmiset ja eläimet hengittävät. Yhteyttämisreaktiossa kasvit valmistavat auringonvalon avulla hiilidioksidista ja vedestä happea ja sokeria. Tämä reaktio on elintärkeä elämälle maapallolla.

Ravinteet

Kasvien ruokaa kutsutaan ravinteiksi. Niitä ovat erilaiset kivennäisaineet, esimerkiksi typpi, fosfori, kalium, kalsium, magnesium ja rikki. Monet kasvit viihtyvät neutraalissa tai lievästi happamassa maassa, jonka pH on 6-7. Suomessa maaperä on luonnostaan happamampaa. Kalkitus eli kalkin lisääminen maahan nostaa pH-arvoa ja se auttaa kasveja saamaan ravinteet paremmin käyttöönsä. Viljelymaa pysyy ravinteikkaana ja hyvässä kunnossa, kun maahan lisätään kompostimultaa ja luonnonmukaisia lannoitteita kuten esimerkiksi kompostoitua hevosenlantaa.

Tila

Kasvien juuret ja maanpäälliset osat tarvitsevat riittävästi tilaa. Muuten ne eivät voi kasvaa täyteen mittaansa. Erityisesti puut ja pensaat täydessä mitassaan voivat tarvita paljonkin tilaa ympärilleen.

Kasvien tilantarpeesta saa tietoa esimerkiksi siemenpussista. Riviväli tarkoittaa samassa viljelypenkissä olevien kasvirivien välistä etäisyyttä. Taimiväli tarkoittaa samassa rivissä kasvavien vierekkäisten kasvien etäisyyttä.