POPSI, POPSI PORKKANAA – JA PALJON MUUTA!

Kun hyvin käy, ihana sato palkitsee ahkerat viljelijät. Käsissä on todellista lähiruokaa!

Osa sadosta katoaa suihin suoraan maasta, pensaasta tai puusta, kunhan pöly ja multa on huuhdeltu pois. Toiset kasvikset on välttämätöntä keittää, paistaa, muussata ja maustaa, jotta niiden todellinen herkkuluonne paljastuisi.

Satoa on saatu, ja nyt pitäisi keksiä, mitä ihmettä sillä tehdään… Hauskoja kokkailukokemuksia ja ikimuistoisia herkutteluhetkiä, satoi tai paistoi! Muista, että harjoitus tekee mestarin ruoanlaitossa, leivonnassa ja pöydän kattamisessa – ja korjaa jälkesi, ettet saa porttikieltoa puutarhan keittiöön!

A niin kuin avomaankurkku

Tsatziki

Tsatziki on Kreikasta kotoisin oleva kurkkusalaatti, jota voi nauttia vaalean leivän tai vaikka uusien perunoiden ja kalan kanssa. Tsatzikin valmistukseen kuluu pari tuntia, koska aluksi on tarkoitus poistaa ylimääräinen neste jogurtista ja ”itkettää” kurkut.

Tarvitset:

  • 2 dl maustamatonta luomujogurttia
  • 4 avomaankurkkua tai (2 kasvihuonekurkkua)
  • hieman merisuolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 tl mustapippuria

Työvälineet: dl-, rkl- ja tl-mitat, kahvinsuodatin, suodatinpussi, pieni kulho, terävä veitsi, leikkuulauta, raastinrauta ja valkosipulipuristin. Kaavin, eli nuolija, voi myös olla avuksi.

Tee näin:

Ota esille työvälineet ja ruoka-aineet.

Laita maustamaton jogurtti suodatinpussilla vuorattuun kahvinsuodattimeen valumaan pariksi tunniksi. Alle kannattaa laittaa pieni kulho, johon ylimäräinen neste valuu pikkuhiljaa.

Kun jogurtti on valunut tunnin ajan, halkaise pestyt (ja tarvittaessa kuoritut) avomaankurkut pituussuunnassa. Ripottele kurkkupuoliskojen päälle hieman merisuolaa.

Kun kurkutkin ovat ”itkeneet” tunnin ajan ylimääräistä nestettä pois, raasta ne hienoksi raasteeksi raastimen pienillä terillä. Sekoita kurkkuraaste ja öljy suodatinpussiin jääneen jogurtin kanssa. Purista kuoritut valkosipulin kynnet sekaan, mausta tsatziki vielä mustapippurilla, sekoita – ja nauti!

B NIIN KUIN BASILIKA

Italian värit -salaatti

Tarvitset:
– 4 tummanpunaiseksi kypsynyttä isoa tomaattia (luomuviljellyt ovat ihanan aromikkaita)
– 1 pkt valmiiksi viipaloitua mozzarella-juustoa
– kourallinen tuoreita basilikan lehtiä
– suolaa, sokeria ja mustapippuria

Tee näin:
– Huuhdo ja kuivaa tomaatit ja basilikan lehdet.
– Viipaloi tomaatit. Jos et löydä tarpeeksi terävää veistä, aaltoreunainen veitsi uppoaa parhaiten tomaatin nahkeaan pintaan. Pyydä joka tapauksessa apua aikuiselta leikkaamisessa, jos olet aivan aloittteleva kokki.
– Asettele jokaisen lautaselle vuoron perään tomaatinviipale, mozzarella-viipale ja basilikan lehti, kunnes ainekset loppuvat.
– Ripottele koko komeuden päälle varovasti vähän mustapippuria, pikkuriikkisen suolaa ja tomattien päälle aivan aavistus sokeria.

Z NIIN KUIN ZUCCHINI

Kesäkurpitsa, eli zucchini, on suurta herkkua Italiassa – jopa sen kukkia syödään friteerattuina (kakkutaikinaan kastettuina ja öljyssä uppopaistettuna). Tiesitkö, että kesäkurpitsa kannattaa ottaa talteen ja keittiöön käyttöön jo aika pienenä? Silloin sen maku on parhaimmillaan!

MAMMAN KESÄKURPITSAKASTIKE PASTALLE (neljälle)

Tarvitset:

  • 1 pieni sipuli
    • 1 – 2 valkosipulinkynttä
    • 1 pieni tai ½ isosta kesäkurpitsasta
    • 1 rkl öljyä
    • 1 tlk luomutomaattimurskaa (250g)
    • 1 tl yrttisuolaa
    • ½ tl rouhittua mustapippuria
    • ¼ tl valkopippuria
    • maun mukaan tuoretta persiljaa ja basilikaa silputtuna
  • pinnalle: juustoraastetta

Työvälineet:

terävä veitsi, leikkuulauta, kuorimaveitsi (jos haluat kuoria kesäkurpitsan), paistinpannu tai kasari, kauha tai lasta, tl-mitta, juomalasi, sakset

Tee näin:

Kuori ja hienonna sipuli pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet. Huuhdo ja kuivaa kesäkurpitsa, ja kuori se, jos kuori on hiukan vioittunut. Paloittele kesäkurpitsa muutamaksi palaksi, ja raasta ne raastimen isommilla terillä karkeaksi raasteeksi. Lopeta raastaminen aina, kun palasta on enää rippunen jäljellä, jotta et raasta myös sormiasi!

Kuumenna öljyä pannussa tai kasarissa ja kuullota siinä sipuli- ja valkosipulisilppua kauhan tai lastan avulla. Lisää hetken perästä kesäkurpitsaraaste ja tomaattimurska. Saat loputkin tomaattimurskasta hyödynnettyä, kun laitat pakkaukseen tilkan vettä ja hölskytät hetken. Mausta kastike yrttisuolalla, rouhitulla mustapippurilla ja valkosipulilla. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 minuutin ajan. Yleensä sähkölieden jälkilämpö riittää. Kansi voi jäädä pikkuisen raolleen. Saksi yrtit juomalasissa pieneksi silpuksi ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua vielä sen aikaa, kun katat pöydän kauniisti. Tarjoile ja nauti keitetyn pastan, vihreän alkusalaatin ja maalaisleivän kera – ja voit leikkiä olevasi Italiassa.

Buon Appetito!

AMERIKKALAINEN KESÄKURPITSAKAKKU

Carol Carrot Cake would like to represent her sister: Zara Zucchini Cake! She’s happy to join in your garden party.

Tarvitset:

  • 2 luomukananmunaa
    • 2½ dl luomusokeria
    • 1¼ dl öljyä
    • 1 dl ananasmurskaa ilman mehua
    • 2 dl raastettua kesäkurpitsaa
    • 1 dl luomugrahamjauhoja
    • 2½ dl luomuvehnäjauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta
    • 50 g mantelirouhetta
    • 1 rkl kanelia
    • 1 tl jauhettua muskottipähkinä
    • vähän voita (tai margariinia) ja korppujauhoja vuokaa varten

Työvälineet:

noin 1½ litran irtopohja- tai rengaskakkuvuoka, 1 iso ja 1 pienempi kulho, sähkövatkain (tai tavallinen vispilä ja paljon lihasvoimaa!), dl-, rkl- ja tl-mitta, puuhaarukka- tai lasta, kaavin eli nuolija, puutikku (tai haarukka) ja patalaput.

Tee näin:

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka hyvin. Korppujauhoksi käyvät myös esimerkiksi mannasuurimot tai kaurahiutaleet. Laita uuni kuumenemaan (175 ºC).

Vaahdota munat ja sokeri isommassa kulhossa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun pintaan tehty kuvio säilyy hetken. Sekoita puuhaarukalla vaahdon joukkoon varovasti öljy, ananasmurska ja kesäkurpitsaraaste. Sekoita kaikki kuivat aineet, eli jauhot ja mausteet, keskenään pienemmässä kulhossa ja lisää ne taikinaan. Vaivaa vain sen verran, että saat taikinasta tasaista.

Kaada taikina kakkuvuokaan kaapimen avulla ja paista juuri uunin keskitason alapuolella 175 asteessa noin 35 minuuttia. Väännä uunin lämpö pois päältä ja anna kakun kypsyä vielä 5 – 10 minuuttia.

Kokeile kakun kypsyyttä tikulla (tai haarukalla) kakun keskikohdasta. Muista käyttää patalappuja! Jos tikkuun ei tartu enää taikinaa, ja kakku on hiukan irronnut vuoan reunoista, se on kypsä. Kumoa vähän jäähtyneenä lautaselle: ”Tule, tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!”. Tarjoile sellaisenaan jäähdytettynä tai tuoreiden marjojen kera.

SUKLAINEN KESÄKURPITSAKAKKU

Tarvitset:

  • 6 dl luomuvehnäjauhoja
    • 4 dl luomusokeria
    • 1½ dl tummaa Reilun kaupan kaakaojauhetta
    • 2 dl öljyä
    • 5 dl kesäkurpitsaraastetta (kuorineen käy ihan hyvin)
    • 2 luomukananmunaa
    • 1 tl suolaa
    • 2 tl ruokasoodaa
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 2 tl vaniljasokeria
    • vähän voita (tai margariinia) ja korppujauhoja kakkuvuokaa varten
    • tomusokeria valmiin kakun pinnalle

Työvälineet:

kakkuvuoka, kulho, mittoja: 5 dl, 1 dl, rkl, tl, puuhaarukka, kaavin eli nuolija, patalaput ja siivilä

Tee näin:

Laita uuni kuumenemaan (175 ºC). Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka hyvin.

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita nopeasti yhteen tasaiseksi taikinaksi puuhaarukalla! Voit siivilöidä jauhot, niin taikinaan ei tule paakkuja. Kaada taikina kakkuvuokaan kaapimen avulla, ja paista n. 55 minuuttia juuri uunin keskitason alapuolella. Väännä lämpö pois päältä ja anna paistua jälkilämmössä vielä 5- 10 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla tai haarukalla paksuimmasta kohdasta. Valmiiseen kakkuun ei tartu taikinaa. Muista käyttää patalappuja apuna! Kumoa kakku vähän jäähtyneenä lautaselle. Sihtaa tai ripottele päälle vähän tomusokeria, ja nauti puutarhan puiden katveessa marjamehun kera.

KAIKKEA SITÄ OPPIIKIN!

Kasvista voi käyttää muutakin syötäväksi kuin lehdet ja varret. Saat uusia ja jännittäviä elämyksiä vaikkapa synttärikakkuusi koristelemalla sen kukan terälehdillä. Kaiken kukkuraksi kukan terälehdet voi myös syödä! Tutustu sivujen resepteihin ja yllätä kaverisi!

Jäätyneet kukat

Yllätä synttärikutsukaverisi itsetehdyillä jääpaloilla!

Laita jääpalamuottiin veden sekaan puutarhasta löytämiesi kasvien terälehtiä. Terälehdiksi sopivat mm. kehäkukkien, ruusujen, orvokkien, köynöskrassien terälehdet. Laita jääpalamuotti jääkaappiin. Valmiit jääpalat ovat huikean hieno yksityiskohta jääkylmässä limulasissa!

Hienompi kuin äidin tekemä!

Mitä olisi synttärikutsut ilman täytekakkua?

Ei mitään. Ole mestari ja yllätä kaverisi itsekoristellulla kakulla. Anna äidin tehdä kermakakku tai tee itse. Koristele lopuksi kakkusi puutarhan antimilla. Koristeeksi käyvät sitruunantuoksuiset pelargoninlehdet, ruusut ja orvokit. Voit myös koristella kukilla ja lehdillä kakkuvadin reunat ja pöydän. Herkullisia kakkuhetkiä puutarhassa omenapuun varjossa!

Metsäneidon karkit

Kaikkien suu halajaa joskus makeaa….Näin valmistat herkullisia sokerilla kuorrutettuja metsäneidon ruusunlehtiä.

Tarvitset:

  • 1/2 kg sokeria
  • kupillinen vettä
  • ruusun terälehtiä

Toimi näin:

Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa. Keitä seosta 3 minuuttia hämmentäen. Lisää muutama ruusun terälehti ja keitä taas minuutti. Älä keitä liian montaa terälehteä kerralla. Nosta terälehdet sokeriseoksesta esim. reikäkauhalla ja aseta ne leivinpaperin päälle. Kun kaikki terälehdet on keitetty sokeriliemessä laita pelti uuniin mietoon lämpöön. Anna lehtien olla uunissa kunnes ne ovat muuttuneet kuiviksi. Kääntele ne heti. Voit käyttää lehtiä jälkiruokiin, koristeeksi tai tarjota sellaisenaan. Bon Appetit!

Punaisen tuvan marmeladi

Punaisessa tuvassa valmistetaan marmeladia. Se on niin makeaa, että vesi herahtaa kielelelleni, kun sitä mietinkin. Se on mielettömän hyvää aamutuimaan paahtoleivän päällä. Kyytipojaksi lasi kylmää maitoa ja sen jälkeen jaksaa polkea polkupyörällä vaikka maapallon ympäri. Kokeile!

Punaisen tuvan mummo suosittelee, että käytät:

  • 50 täysin avautunutta tuoksuvaa punaista ruusua
  • 1 litra vettä
  • 1 kg fariinisokeria
  • 1 sitruuna

Kiehauta vesi ja fariinisokeri. Puhdista terälehdet ja laita ne veteen. Lisää vielä sitruunan mehu. Kiehauta, mutta muista hämmentää keitosta koko ajan. Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. On tärkeää, että muistat hämmentää keitosta, muuten siitä ei tule punaisen tuvan tavoin punaista vaan ruskeaa! Kun keitos on valmis, kaada valmis marmeladi lasipurkkeihin ja peitä kannella. Seuraavana päivän aamusi voit aloittaakin omatekoisella marmeladilla.

Puutarhariisi

Riisiin ei tarvitse olla tylsää, kuivaa ja mautonta. Nyt siihen saa uutta ja pirtsakkaa vivahdetta puutarhasta!

Näitä tarvitset:

  • 1 suuri sipuli
  • hyppysellinen margariinia ja oliiviöljyä
  • 2 rkl survottuja kehäkukkia
  • 3 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 450 g riisiä

Silppua sipuli ja kuullota se pannussa kauniin ruskeaksi margariinin ja oliiviöljyn kanssa. Lisää pilkotut kehäkukat. Siirrä sipulisilppu lautaselle odottamaan. Kiehauta samassa pannussa 3 dl vettä (älä pese pannua, vaan anna makujen sekoittua veteen). Lisää kiehuvaan veteen liemikuutio. Ota pannu pois liedeltä ja lisää riisi. Lisää lopuksi sipulisilppu lautaselta ja peitä lopuksi riisi vedellä niin, että vettä on hieman enemmän kuin riisiä. Sekoita hyvin ja kiehauta ilman kantta. Anna riisin vielä hautua pannussa puolisen tuntia kunnes riisi on pehmennyt ja imenyt veden itseensä.

Kehäkukka antaa riisille kauniin sävyn, maun ja tuoksun. Maku ei ole liian voimakas, vaan juuri sopiva piristämään riisiä sen verran, että tunnet olevasi mestarikokki!

Tahmatassujen siirappi

Tahmeat tassun jäljet vievät lattiassa ruokakomeron kaapille. Jäljet loppuvat kaapin ovelle kuin seinään. Kurkistan kaappiin ja huomaan niiden jatkuvan ruokakomeron ylimmäiselle hyllylle. Tahmeita tassun jälkiä on jokapuolella! Voi sitä sottapyttyä! Tahmatassu on taas käynyt äidin siirappipurkilla.

Äiti oli valmistanut herkullisen orvokkisiirapin seuraavasti:

Kerännyt 100g tuoreita tuoksuorvokkeja puutarhasta ja kaatanut terälehtien päälle kiehuvaa vettä noin 1,5 dl. Äiti antaa kukkien ja veden hautoa 24 tuntia kattilassa, jonka jälkeen hän siivilöi kukat ja makeuttaa keitoksen 4 ruokalusikallista hunajaa. Siirappi on herkuttelun lisäksi oiva vilustumislääke, jota voi ottaa ruokalusikallisen 2-3 kertaa päivässä.

Nyt kyllä tahmatassu saa kuulla kunniansa!

Inspiraation apuna tämän sivun resepteissä käytetty kirjoja Mchoy & Westland 2000: Yrtti- Aapinen, Borgen 1999: Minun Yrttini ja Vogel 1998: Yrttikirja.

Emmi Koskela