AIKA PUUHASTELLA LUONNON HELMASSA!

Kesä on touhuilun ja hauskanpidon aikaa. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin rakentaa ja nikkaroida kesäauringon lämmittäessä ruskettunutta selkää. Oma maja on aivan huikean makea paikka vaikka jäätelön syönnille. Syksyisen sadesään piiskatessa kattoja on mukava istahtaa oman pöydän ääreen ja rakennella vaikkapa leijaa, jota voi sitten lennättää kesällä pitkin sinistä taivaan kantta…..Tule rohkeasti mukaan pikku verstaaseen!

Vesikiikarit

Olisiko hauska tirkistellä mitä vesieläimet touhuavat järven pohjassa? Valmista oma vesikiikari ja pääset osalliseksi vesiasukkaiden elämää…

Tarvitset:

  • vanhan ämpärin
  • läpinäkyvää jäykkää muovia
  • silikonia

Valmistat oman vesikiikarin vaivatta. Leikkaa muoviämpärin pohja pois. Leikkaa läpinäkyvästä muovista ämpärin pohjan kokoinen ympyrä. Voit käyttää ämpärin pohjaa leikkauksessa muottina. Kiinnitä silikonin avulla läpinäkyvä muovipohja ämpärin pohjan reunoihin kiinni. Anna kuivua hyvin. Vesikiikari on valmis käytettäväksi!

Mene vesikiikarin kanssa matalaan rantaveteen ja laita kiikari veteen. Voit kävellä kiikarin kanssa pitkin rantaa ja katsoa pohjaeläinten elämää. Vesikiikari toimii myös mainiosti veneestä käsin. Matalassa vedessä voit kiikarin avulla katsella vaikkapa uivia kaloja!

Muuten, ne vaaleat viisi nakkia siellä pohjassa eivät ole matoperhe, vaan omat varpaasi  😉

Lip lip lainehille!

Pienten kaarnalaivojen teko ja uitto on mukavaa kesäpuuhastelua. Rakenna oma kaarnalaiva tai jopa kokonainen laivue itsellesi seuraavien ohjeiden mukaan.

Etsi ja kerää mäntyjen alta kaarnanpalasia ja vuole puukolla ne veneen rungon muotoisiksi. Etsi maastosta veneen runkoon sopiva tikku ja kaiverra runkoon maastolle kolo. Laita maasto veneen puurunkoon kiinni. Kiinnitä purjeiksi iso tuohenpala tai lehti. Sitten ei muuta kuin uittamaan!

Tehkää kavereiden kanssa kaarnaveneitä huima määrä ja pitäkää kaarnavenekilpailut joen tai puron rannalla.

Hyönteishaavi

Pikkupörriäisiä on puutarhan ilma täynnä. Niitä olisi kiva katsoa hieman tarkemmin, mutta käsin niitä ei oikein tahdo saada kiinni. Sitä varten on olemassa erittäin hyvä ja käytännöllinen työkalu, nimittäin hyöteishaavi. Sen valmistaminen käy helposti ja se säilyy vuosia. Tänä kesänä olisi hyvää aikaa aloittaa hyönteisharrastus. Tee haavi ja pääset kirmailemaan niityille pörriäisten kanssa!

Näitä tarvitset:

Valoverhokangasta (hyvin ohutta) 60×100 cm,
vahvaa teräs- ja rautalankaa 100-140 cm,
sakset,
neulaa ja lankaa,
puukeppi varreksi ja
eristysnauhaa.

Toimi näin:

Taivuta rautalangasta kehikko (halkaisija 30 cm) ja taivuta rautalangan puukepin ympärille. Kiinnitä puukeppi ja rautakehikon päät yhteen eristysnauhalla. Mittaa kangasta sopiva pala haaviksi. Haavikankaan syvyys saa olla noin 30 cm. Seuraavaksi ompele haavikangas kiinni rautalankakehikkoon ja muotoile pussi  niin, että se kapenee pohjaa kohden. Ompele haavin pussiosa.

Ja ei muuta kuin bongailemaan! Muistathan kuitenkin, että sen jälkeen kun olet tehnyt tuttavuutta pörriäisten kanssa, päästät ne vapauteen!

Kukkivat koristeet

Kukkaruukkujen ei tarvitse näyttää tylsiltä ja yksivärisiltä. Nyt on aika laittaa kukkaruukut kesäkuntoon!

Tarvitset:

Vanhoja kukkaruukkuja,
maalia (esim. sormivärejä tai pysyvämpää maalia rautakaupoista),
pensseleitä,
koristeita ruukkuihin ja
liimaa.

Kukkaruukkuja voi koristella oman mielen mukaan. Väritä ruukut lempivärilläsi tai pohjusta hienolla pihahiekalla. Elävän hiekkapinnan saat ruukkuusi liimaamalla ensin ruukun pinnan kokonaan ja sen jälkeen pyörittelemällä sitä esim. hiekkalaatikossa. Anna hiekan kuivua. Voit lisätä hiekkaan koristeita tai maalata hiekkapinnan päälle. Ruukkujen kylkeen voi maalata kuvia ja liimata värikkäitä höyheniä ja sulkia. Hienoja yksityiskohtia saa lisäämällä kuivaneita lehtiä, käpyjä ym. luonnonmateriaaleja ruukkuihin.

Koristeellinen ruukku on kiva lahjaidea vaikkapa parhaalle ystävälle, isovanhemmille tai vanhemmille. Jos haluat nauttia omasta taideteoksesta itse, laita se oman huoneesi ikkunalaudalle piristämään päivääsi.

Simon talvikoti

Simo Siili tarvitsee itselleen talvikodin. Siilin pesälaatikon rakentaminen on helppoa, tarvitset vain:

Vaneria, tai ohutta lautaa seiniä varten,
sahan,
nauloja ja
kuivia lehtiä pesän vuorausta varten.

Sahaa vanerista kuvan kokoiset palat seiniksi ja katoksi. Naulaa ne yhteen (pyydä vanhemmilta apua, jos naulaaminen on vaikeaa yksin!) ja tee yhdelle sivulle noin 15 cm korkuinen oviaukko Simolle. Talvella tuuletuksesta on syytä myös huolehtia. Poraa vielä pieni tuuletusaukko seinään. Vuoraa pesä lopuksi kuivilla lehdillä ja heinillä. Vie talvikoti suojaisaan ja rauhalliseen paikkaan odottamaan talven tuloa.

 

 

[et_pb_image _builder_version=”3.0.106″ src=”https://www.lastenpuutarha.fi/wp-content/uploads/2018/03/lapset_rakentaa-10_2015.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][et_pb_image _builder_version=”3.0.106″ src=”https://www.lastenpuutarha.fi/wp-content/uploads/2017/11/tyttö-ja-siili.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /]