• Jaa verkossa
  • Lasten ja nuorten puutarha ry Facebookissa

Perheille puutarhatoimintaa

Lasten ja nuorten puutarhayhdistys on julkaissut Alli Paasikiven säätiön rahoittamassa Sosiaalinen puutarha -hankkeessa perheiden puutarhatoiminnan oppaan Initiates file downloadYhteistuumin viljelemään! Opas perheiden puutarhatoiminnan järjestäjälle. Opas nostaa esiin perheiden puutarhatoiminnan moninaisia hyötyjä, virittää ajatuksia toiminnan erilaisista mahdollisuuksista, sekä antaa eväitä ja käytännön vinkkejä toiminnan suunnitteluun ja järjestämiseen. Materiaali on suunnattu erityisesti perheiden puutarhatoiminnan aloittamista suunnitteleville toimijoille, kuten yhdistyksille ja erilaisille kunnallisille toimijoille.


Sosiaalinen puutarha -hankkeen kautta levitettiin valtakunnallisesti Kumpulan koulukasvitarhan puutarhakerhotoiminnan mallia, sekä erilaisia muita perheiden puutarhatoiminnan malleja.


Hanke alkoi syksyllä 2014 ja päättyi keväällä 2015. Oppaan lisäksi hankkeessa on laadittu koulutuspaketti.


Puutarhanhoito kaupungeissa on suosittu harrastusmuoto. Kaupungin palsta-alueille on kuitenkin pitkät jonot ja nuorilta perheiltä puuttuvat usein viljelytaidot. Perheiden puutarhatoiminnassa perhe saa valmiudet puutarhanhoitoon, jotta rohkeus osallistua yhteisöviljelmän toimintaan kasvaa tai oman viljelypalstan haltuunotto sujuu jonotuksen jälkeen turvallisin mielin.


Puutarhatoiminnan parissa lasten ja perheiden omatoimisuus ja sosiaaliset taidot vahvistuvat, kun koko perhe työskentelee yhdessä muiden perheiden kanssa yhteisen sadon eteen. Puutarhaharrastus on arjen hyötyliikuntaa, jonka avulla itse kasvatetut vihannekset siirtyvät keittiöön ja omalle lautaselle terveellisinä herkkuina. Lapsillekin maistuu itse kasvatettu ruoka paremmin kuin kaupan altaasta kotiin kuskattu. Samalla kestävän kehityksen ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat tulevat osaksi arkielämää toiminnallisen kokemuksen kautta.


Lisätietoja: Eeva-Maija Bergholm, eeva-maija.bergholm(at)lastenpuutarha.fi, puh. 041 541 0456


Lisämateriaalia perhetoimintaa aloittaville

Seuraavat mallidokumentit on tarkoitettu perheiden puutarhatoimintaa järjestäville toimijoille suunnittelutyökaluiksi. Tarvittavin muokkauksin niitä voi hyödyntää toiminnan suunnittelussa, järjestämisessä ja markkinoinnissa myös suoraan.

Initiates file downloadKoulutuspaketti.pdf

Initiates file downloadKoulutuspaketti.ppt

Koulutuspaketti on diaesitys, jota voi hyödyntää oman toiminnan käynnistämisessä, yhteistyökumppaneille ideoiden esittelyssä. Muistiinpanovälilehdillä lisäinfoa tilaisuuden vetämiseksi.

Initiates file downloadViljelysuunnitelman malli

Initiates file downloadTurvallisuussuunnitelman malli

Initiates file downloadMarkkinointimateriaalin malli

Ilmoittautumislomakkeen malli: http://bit.ly/1AXR11E